|
Cuprins :
- 1
Ce este decontarea directa ? - 2
Este obligatorie decontarea directa ? - 3
Cand se poate aplica decontarea directa ? - 4
Procedura de decontare directa - 5
Decontare directa creste tariful de prima ? - 6
Cat costa decontarea directa ? - 7
Cum comand o asigurare RCA cu decontare directa ? - 8
Am incheiat asigurarea RCA fara decontare directa. O pot achizitiona ulterior ? - 9
Am provocat un accident. Imi plateste propriile daune asigurarea RCA ?
Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce in legislatie notiunea de decontare directa si o defineste ca fiind serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat. Mai pe scurt : partea prejudiciata intr-un accident de vehiculele ce a optat pentru decontarea directa la incheierea contractului RCA va fi despagubita de catre propriul asigurator RCA atunci cand se indeplinesc conditiile decontarii directe.
Serviciul de decontare directa se oferteaza obligatoriu de catre asigurator dar achizitia acesteia este optionala de catre asigurat.
Pentru aplicabilitatea decontarii directe legislatia prevede un set de conditii necesare de indeplinit.
- a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
- b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
- c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
- e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 132/2017 (Legea RCA), ASF emite reglementari in aplicarea acesteia privind modalitatea de decontare directa. In data de 01.08.2017 a fost publicata in Monitorul Oficial Norma ASF 20/2017 care prevede reglementarile ASF in aplicarea decontarii directe.
- a) documentele pe care le contine dosarul de dauna in vederea recuperarii despagubirii de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate;
- b) modalitati de comunicare;
- c) termene de plata;
- d) modalitati de compensare si garantare.
Atasarea optiunii de decontare directa contractului RCA poate sa mareasca pretul asigurarii RCA.
Tariful de prima pentru decontarea directa este stabilit de catre fiecare societate de asigurare in functie de criteriile societatii de asigurare astfel ca tariful de prima pentru decontarea directa poate varia de la 20 Lei la peste 400 Lei. Tariful de prima exact al decontarii directe se poate afla din calculatorul RCA cand se efectueaza o calculatie cu decontarea directa inclusa.
Calculatorul RCA permite achizitia decontarii direct in momentul introducerii datelor necesare efectuarii calculatiei.
Din pacate achizitia ulterioara a decontarii directe nu este permisa de catre societatile de asigurare astfel ca decontarea directa se poate achizitiona numai in momnentul incheierii asigurarii RCA.
Nu, asigurarea RCA acopera daunele provocate de catre asigurat tertelor persoane adica de catre tine celorlalti participanti la trafic. Decontarea directa permite ca in cazul unui accident de vehicule partea vatamata isi primeasca despagubirea de la propriul asigurator RCA si sa nu astepte despagubirea de la asiguratorul RCA al partii vinovate.