|
Cuprins :
- 1
Introducere - 2
Asigurarea RCA pe o luna - 3
Decontarea directa - 4
Utilizarea unor tehnologii de tip telematics - 5
Sistemul Bonus-Malus - 6
Asiguratul cu risc ridicat - 7
Suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului - 8
Tariful de referinta - 9
Inlocuirea temporara a vehiculului avariat - 10
Despagubirea vatamarilor corporale pe baza de punctaj - 11
Istoricul amenzilor rutiere in tariful de prima - 12
Infractiune : folosirea pieselor sau ansamblelor contrafacute - 13
Notificarea unui accident in 5 zile lucratoare - 14
Mentinerea clasei B/M in caz de dauna - 15
Desfiintarea contractului RCA la producerea riscului asigurat
Legea 132/2017 (Legea RCA) a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 12 iunie 2017 cu intrare in vigoare la 30 de zile de la data publicarii si abroga OUG 54/2016.
Legea 132/2017 (Legea RCA) permite ca asigurarea RCA sa se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna. Pentru mai multe detalii cu privire la Asigurarea RCA pe o luna se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/cum-se-comanda-corect-o-asigurare-rca/#8.
Cunoscuta drept "compensare directa" in OUG 54/2016 aceasta notiune se pastreaza in Legea 132/2017 la art. 26 sub denumirea de "decontare directa" si va avea un caracter optional pentru asigurat. Decontarea directa se aplica cand accidentul auto s-a produs pe teritoriul Romaniei intre vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania iar daunele sunt produse exclusiv vehiculelor si nu exista vatamari corporale iar vehiculele au asigurari RCA aflate in valabilitate la momentul evenimentului. Pentru mai multe detalii cu privire la Decontarea directa se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/decontarea-directa-rca/.
In noul cadrul legislativ sunt introduse prevederi cu privire la posibilitatea luarii in calcul la stabilirea tarifului de prima utilizarea unor tehnologii de tip telematics.
Definit ca fiind sistem prin care asiguratul este incadrat in una dintre clasele de bonus (ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare) sau in una dintre clasele de malus (ceea ce conduce la majorarea primei de asigurare), in functie de istoricul de daunalitate al acestuia in perioada de referinta ramane cu criteriile de aplicare prevazute de catre ASF iar istoricul soferului este compus din informatiile din CEDAM coroborate cu cele din baza de date detinuta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru mai multe detalii cu privire la Sistemul Bonus-Malus se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/sistemul-bonus-malus/.
Asiguratul cu risc ridicat este o notiune noua introdusa in legislatie cu ocazia Legii RCA 132/2017 iar procedurile privind gestionarea asigurarilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat vor fi elaborate de catre BAAR si aprobate de catre ASF. Pentru mai multe detalii cu privire la Asiguratul cu risc ridicat se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/asiguratul-cu-risc-ridicat-rca/.
Posibilitatea suspendarii contractului RCA a fost introdusa pentru prima data cu ocazia adoptarii OUG 54/2016 si a fost mentinuta si in Legea RCA 132/2017. Pentru mai multe detalii cu privire la Suspendarea contractului RCA se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/suspendarea-contractului-rca/.
Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce in legislatie pentru prima data notiunea de tarif de referinta si il defineste ca fiind prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA. Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre ASF, si se va calcula dupa formula :
Persoana prejudiciata poate solicita inlocuirea temporara a vehiculului precum si despagubirea cheltuielilor legate de transportul vehiculului avariat apartinand tertului pagubit.
Un element de noutate pastrat din OUG 54/2016 in Legea 132/2017 se gaseste la art. 8 alin. (2) ce prevede desfiintarea contractului RCA la producerea riscului asigurat ceea ce inseamna ca la producerea unui accident de vehicule contractul RCA pe care se va acorda despagubirea se va desfiinta si va trebui incheiat un nou contract RCA.
- a) riscul asigurat s-a produs sau producerea lui a devenit imposibila inainte de a se naste obligatia asiguratorului RCA;
- b) producerea riscului asigurat a de venit imposibila dupa nasterea obligatiei asiguratorului RCA.