|
Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce in legislatie pentru prima data notiunea de tarif de referinta si il defineste ca fiind prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA.
Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre ASF. In calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari ale ASF iar tarifele de referinta sunt orientative.
Tarifele de referinta pentru asigurarile RCA sunt publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Fianciara ASF (asfromania.ro) si de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania BAAR (www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat)
Cand cel putin 3 asiguratori RCA oferteaza un tarif de prima de N ori mai mare decat tariful de referinta calculat de catre BAAR atunci asiguratul se incadreaza in definitia asiguratului cu risc ridicat. Pentru mai multe detalii se poate consulta pagina https://www.rcapedia.ro/asiguratul-cu-risc-ridicat-rca/.